Category Type, Dry Skin, Health and Beauty, Products, Sensitive Skin, Signs of Aging, Skin Care, Skin Concern

Cum functioneaza pH-ul?

Cu totii am fost frustrati, la un moment dat de problemele pielii noastre : uscata, moale, sensibila, prea grasa, expusa eruptiilor. Va suna cunoscut?
Partea interesanta este ca sanatatea pielii dumneavoastra este direct legata de echilibrul dintre aciditatea si alcalinitatea acesteia, care este masurata pe scara pH.

Toate sapunurile, lotiunile, demachiantele si alte produse de ingrijire a pielii au un efect asupra pH-ului dumneaavoastra.

Cum functioneaza pH-ul?
Nivelul substantei pH-ului este masurat pe o scala de la 0 la 14.0 este cel mai acid, iar 14 este cel mai alcalin, 7 este neutru, care este pH-ul apei pure. Nivelul normal al pH-ului unui adult este usor acid si este cuprins in intervalul 5.4 -5,91.
Suprafata pielii unui adult este acoperita de o combinatie de sebum, uleiuri naturale ale pielii si transpiratie. Acest invelis este cunoscut si ca acid mantic, care protejeaza pielea si pastreaza hidratarea. Nivelul normal al ph-ului unui adult este usor acid si este cuprins in intervalul 5.4 -5,91.
pH-ul poate suferi foarte usor modificari – cand pH-uli este prea alcalin, pielea devine uscata si foarte sensibila, lucru care poate duce la imbatranirea pielii si pot aparea linii fine sau riduri.

Care este nivelul pH-ului pielii mele?
In mod normal, acesta poate fi usor determinat, urmarind comportamentul pielii. De exemplu, daca aceasta este predispusa acneei si este grasa, poate fi hiperacid. Daca aceasta tinde sa fie uscata, sensibila si moale, Ph-UL este prea alcalin.
Puteti achizitiona teste de la farmacie si sa va faceti testul acasa. Alternativa este sa consultati medicul estetician.

De ce sa folosim demachiant in loc de sapun?
Sapunul are un ph cuprins intre 9 si 10, ce va poate oferi senzatia de piele curata, insa tratamentul este mult prea aspru. Elimina toate grasimile naturale de pe piele, facand nivelul ph-ului prea alcalin. Acest lucru poate aduce multe alte probleme – pielea devine uscata, moale si supusa inflamatiilor determinand glandele sebacee sa produca mai multa grasime pentru a compensa uscaciunea, provocand astuparea porilor si eruptii. Cand pielea este prea uscata si moale, pot aparea prematur liniile fine si ridurile.

Demachiantii au in general un nivel al Ph-ului mai scazut decat sapunul si actioneaza mai bland asupra pielii
Tocmai de aceea au fost create mai multe tipuri de demachianti pentru mai multe tipuri de piele
Pielea grasa poate beneficia de un demachiant activ, cum ar fi CLENZIderm M.D.™ Daily Care Foaming Cleanser.Acest demachiant specific contine 2% acid salicilic pentru a debloca porii si a curata celulele moarte, lasand pielea curata si improspatata. Contine si mentol cu actiune calmanta pentru pielea iritata.

Obagi360™ Exfoliating Cleanser actioneaza chimic si mecanic pentru a curata porii infundati, care pot cauza piele neuniforma si uscata. Curata in profunzime pentru a oferi pielii un aspect catifelat, fin si radiant.
Pielea uscata si sensibila, poate beneficia de o curatare relaxanta. Gentle Rejuvenation Soothing Cleanser este creat pentru a trata pielea in timp ce aceasta este inmuiata, dupa clatire oferind o senzatie de confort.. Nu puteti da gres cu Obagi Nu-Derm®

Gentle Cleanser care va ajuta la demachiere si eliminarea impuritatilor de zi cu zi.
Pielea care da semne de imbatranire, poate fi tratata cu un demachiant cu continut de vitamina C, respectiv Obagi-C®

C-Cleansing Gel, care confera claritate pielii si o pregateste pentru aplicarea altor produse, in timp ce curata grasimea si machiajul. Tineti minte un demachiant bun va ajuta pielea, nu o va curata de grasimile naturale si nu o va usca.

Concluzii:
Evitati aplicarea sapunurilor solide pe fata, care au alcalinitate intre 9 si 10. Folositi demachianti destinati special pentru fata care au un nivel scazut al Ph-ului.
Totodata, la fel de important este sa pastrati o dieta echilibrata, care sa permita reglarea nivelului ph-ului. Evitati alimentele procesate si mancati cu preponderenta legume si fructe, care va vor mentine pielea stralucitoare si radianta.

Referinte:

Tarun, Jose, et al. Evaluation of pH of Bathing Soaps and Shampoos for Skin and Hair Care. Indian J Dermatol. 2014 Sep-Oct; 59(5): 442–444. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4171909/
Lee, SH, et al. An Update of the Defensive Barrier Function of Skin. Yonsei Med J. 2006 Jun 30; 47(3): 293–306. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2688147/
Mukhopadhyay, P. Cleansers and Their Role in Various Dermatological Disorders. Indian J Dermatol. 2011 Jan-Feb; 56(1): 2–6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3088928/
Anton, Stephen Douglas, et al. Effect of a novel dietary supplement on pH levels of healthy volunteers: a pilot study. J Integr Med. 2013 Nov; 11(6): 384–388. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4643844/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *